Publicerad: 2004-08-10
Eländet vill inte ta slut för Janne Pettersson

Eländet verkar inte vilja ta slut för rallyföraren Janne Pettersson från Vrena. I helgen trodde han att han skulle kunna genomföra sin första hela tävling i år med den nya fabriksbyggda Toyotan, men inte. På en raksträcka fick bilen nog och stannade.

– Vi vet inte riktigt varför den blev överhettad. Kanske var det värmen, men man tycker att en sådan här bil ska tåla det. De klarar ju safarirallyt och just den här bilen har ju körts i VM-serien.
  Problemen började redan i slutet av april då motorn havererade i det fyrhjulsdrivna fartpaketet. En mil fick Janne Pettersson köra då. Först till helgens tävling i Linköping hade verkstaden i Nykvarn fått ordning på allt.
  – Det har varit en riktig långbänk. Det tog ett tag innan alla kolvar kom fram och så var topplocket tvunget att svetsas om, berättar Janne Pettersson som börjar undra vad han gett sig in på.
  – När vi väl satt ihop motorn så sprutade det olja. Det visade sig då att verkstaden glömt att sätta in en packning.
  Du är ganska populär på verkstaden nu förmodar jag?
  – Du, när jag ringde i helgen igen så stönade de bara och sa ”Vad är det nu för fel?”. Det verkar som om det gått troll i det.
  Problemen började faktiskt redan när han var och hämtade bilen.
  – Jag körde av rampen snett så det blev lite skador på fäljen. Men oturen har hängt i sig. Senast när jag var uppe vid verkstaden för att hämta bilen så var det någon som hade tagit min släpvagn så det var bara att åka hem igen och nu i helgen, då vi åkte hem från tävlingen, ja då gick servicebussen sönder.
  Nu ska bilen in på service igen. Genom att kolla av datorn ska det vara relativt lätt att hitta vart felet ligger.
  
  – Verkstaden har lagt in buggar i datasystemet så att bilen stängs av innan motorn havererar. Men det gör också att man är ganska utelämnad. Det är nästan så att man längtar tillbaka till då man kunde reparera bilarna själv.
  Comeback på rallybanan blir förhoppningsvis den 4 september i Gästabudet.
  – Som tur är går tävlingen förbi mitt hus, så är det så att bilen stannar kan jag ju alltid gå in och fika...